Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 1. 2010

Ovoce dětského utrpení.

Ovoce dětského utrpení.
  Bylo to před Vánocemi l976. Vypadla nám jedna hodina vyučování. Moje kamarádky šly do cukrárny, ale mě napadlo, že bych mohla jít do dětské nemocnice na návštěvu k dětem.
Přišla jsem k lůžku čtrnáctileté Janičky. Daly jsme se do hovoru. Když slyšela, že jsem katolička, našla ke mně důvěru a svěřila se mi se svým trápením.:
"Před pěti lety jsem šla k prvnímu svatému přijímání. Připravila mě k němu babička, protože rodiče jsou v komunistické straně a nemají rádi náboženství. Tatínek je vysokým úředníkem a maminka učitelkou. Když se dověděli, že babička mě vede k Bohu, tatínek ji vyhodil z domu.
Podařilo se mi ji najít a ukryla jsem ji ve své světničce bez vědomí rodičů. Po deseti dnech ji tatínek našel. Zbil ji ještě surověji než před tím a vyhodil ji. Bylo to právě 25. prosince. I mě strašně zmlátil a od té doby jsem více v nemocnici než doma.
  Babičku našli zmrzlou za kostelem. Policie nepodnikla proti mým rodičům vůbec nic.
Teď mám před sebou těžkou operaci. Podívej se na moji bouli za uchem. Stále se mi zvětšuje, to mě uhodil tatínek. Ráda bych přijala svaté přijímání. Můžeš mi to zařídit?"
  Slíbila jsem jí, že jí pošlu kněze se svatým přijímáním a někdy po operaci ji navštívím. Ale mohla jsem za ní přijít až za dva týdny. Řekli mi, že Janička před třemi dny zemřela. Napsala mi před smrtí dopis. K její smrtelné posteli přišli rodiče. Ale už to nebyli bezcitní lidé. Dali jí vědět, že se změnili.
Protože s ní již nemohli mluvit, vyňal tatínek z kapsy obrázek Ukřižovaného, který našel v jejím pokojíčku, a na druhou stranu jí napsal:"Janičko, ty jsi náš ukřižovaný Kristus. Já už nejsem úředník a maminka už neučí. Pracuji v táboře jako dělník a maminka je prodavačka; vystoupili jsme ze strany. Děkujeme ti."Janička zemřela 8.ledna 1977.
  Z dopisu ze sevrního Slovenska.

Biskup Joachim Wanke, Erfurt:"Žijeme v temnotách, když si myslíme, že se můžeme sami zachránit od toho, co nás zotročuje a ohrožuje, pomocí výchovy, vzdělání a hospodářského zajištění.
Vysvobození je možné jedině tehdy, když přiznáme své viny a změníme svůj život a necháme Božskému  Světlu proniknout do naší vlastní temnoty!"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář